Behoud de kleur van de houtgravure in je snijplank

Geschreven 11-12-2020 13:36:44
Categorie Onderhoud de kleur van je houtgravure

Behoud de kleur van de houtgravure in je snijplank

Behoud de kleur van de houtgravure in je snijplank

We krijgen best regelmatig de vraag hoe onderhoud je een houten snijplank en welk product je daarvoor kunt gebruiken. Maar ook krijgen we soms de vraag hoe de donkere roetlaag van de houtgravure in de snijplank behouden kan worden. En wat als de karakteristieke donkere kleur van de houtgravure tóch vervaagt of verdwijnt, hoe herstel je dit dan? Maar laten we beginnen bij het begin; wat is lasergraveren nu precies? Daarna vertellen we je stap voor stap de rest. 


Wat is lasergraveren

Lasergraveren is een moderne graveermethode waarbij bijv. hout, met een laserstraal bewerkt wordt. De laserstraal wordt aangestuurd door een computer en werkt als een beitel door markeringen in te snijden, door lagen van het oppervlak van het materiaal te verwijderen. Dit zorgt ervoor dat de kleinste details van een ontwerp, haarscherp afgebeeld worden. Het lasergraveren is een verbranding waardoor een diepere groef ontstaat, met daarin een dunne roetlaag die zorgt voor een donkere kleur. De kleur van het lasergraveren wordt bepaald door de kleur van het hout, en door de roetlaag die ontstaat door het inbranden van de vorm in het materiaal. 

Houtgravure - wijnkist - graveren - PersonalSurprise - behoud houtgravure

Het ontwerp is net door de lasermachine gegraveerd, en wordt door een medewerker van PersonalSurprise zorgvuldig schoongepoetst.


Vervaging van de kleur

Het graveerproces is volledig natuurlijk, de donkere kleur van de gravure wordt namelijk veroorzaakt door een verbranding, en hierbij wordt geen verf gebruikt. Om te voorkomen dat de roetlaag vervaagt of verdwijnt, raden we aan om de houten snijplank met een laagje vernis te behandelen. Mocht de gravure door grondige reiniging of schuren toch verdwenen zijn, dan blijft nog altijd de diepte van de gravure blijft over. Je zou indien gewenst de gravure kunnen vullen met verf en nadien de plank behandelen met een laagje vernis. Lees hieronder hoe je dat stap voor stap kunt doen. 


Bescherm je plank met vernis of evt. met verf 

1. Strooi een theelepel zout direct op de snijplank. Je kunt ongeveer een eetlepel citroensap boven op het zout doen of een halve citroen gebruiken om het zout te verspreiden. 

2. Verspreid het zout met de citroen (of, als je citroensap op het zout hebt gesprenkeld: gebruik dan een schone vaatdoek), scrub goed alle hoekjes en gaatjes van de plank hiermee. Vermijd zoveel mogelijk het poetsen van de houtgravure zelf. De citroen en het zout hebben een antibacteriële werking.

3. Spoel het zout en de citroen af met warm water.

4. Droog de plank zo goed mogelijk af met een theedoek. Wacht tot hij compleet droog is, voor je met de volgende stap verder gaat.

Als je de gravure met verf wilt opvullen ga dan verder met stap 5. Wil je de plank alleen behandelen met een laag vernis, ga dan verder met stap 6. 

5. Vul de diepte van de gravure op met verf. Smeer een beetje vaseline op de randen rondom je ontwerp zodat deze geen verfkleur krijgen. Laat dit goed drogen voor je verder gaat met de volgende stap.

6. Maak de vernis klaar voor de eerste laag, als dat nodig is. Sommige soorten vernis, zoals spuitvernis, hoeven namelijk niet klaargemaakt te worden. Andere soorten moeten juist verdund worden voordat je de eerste laag aanbrengt. 

7. Breng met een platte verfkwast, of schuimkwast, een eerste laag verdunde vernis aan op de plank. Doe dit in lange, gelijkmatige streken en werk met de houtnerf mee. Laat de eerste laag 24 uur drogen. Als je spuitvernis gebruikt, houd de spuitbus dan 15 tot 20 cm van het oppervlak en breng een dunne, gelijkmatige laag aan. Laat de vernis drogen volgens de gebruiksaanwijzing van de spuitbus.

8. Breng de volgende laag vernis aan en wacht totdat de vernis uitgehard is. Laat de verf drogen volgens de gebruiksaanwijzing van het verfblik of de spuitbus.  

9. Laat het helemaal drogen voordat je hem opbergt. En geniet van je mooie snijplank!