Hoe onderhoud je een houten snijplank?

Geschreven 04-12-2020 13:53:13
Categorie Onderhoud houten snijplanken

Hoe onderhoud je een houten snijplank?

Houten snijplank behandelen

Heb je een houten snij- of serveerplank in je keuken staan, of heb je een gepersonaliseerde snijplank uit onze webshop gekregen? Zo ja, lees dan deze handleiding over het behandelen van je houten snijplank(en)... zo gaan ze langer mee!

Vroeger zeiden oma's wel eens dat iedereen een goede houten snijplank nodig heeft. Je denkt: “Vreemd. Dat is niet het eerste wat in me opkomt als ik denk aan must have keukengerei.” Maar, het is wel begrijpelijk.

Ze zijn niet alleen stevig en gaan jaren mee, maar zien er gewoon mooi uit. We vinden ze één van de meest waardevolle keukenitems, en ze zijn waarschijnlijk niet voor niets, het meest gekochte cadeau in onze webshop. Een aantal populaire, gepersonaliseerde snijplanken zie je terug op de foto’s. 

Plastic snijplanken zijn goedkoper en werken over het algemeen prima, maar zijn minder duurzaam en verschuiven snel tijdens het snijden. Als je een plastic snijplank ziet die al een tijdje is gebruikt, dan heeft hij vaak vele krassen en misschien is hij zelfs wat verkleurd of vervormd. Echter, een houten snijplank is steviger en ziet er in de loop van de tijd beter uit – je zou het zelfs in de familie door kunnen geven.

Hier zijn een aantal snijplanken uit onze webshop

Het onderhoud van een houten snijplank
 

>Gepersonaliseerde snijplank met gravure | PersonalSurprise

Het onderhoud van een houten snijplank kost een beetje tijd en moeite. Als je niet goed voor ze zorgt, trekken ze krom of kunnen ze zelfs breken…en dat is niet wat je wil. Als je wil dat ze langer meegaan, geef ze dan een beetje extra verzorging om ze mooi te houden.

Houten snijplanken mogen bijvoorbeeld niet in de vaatwasser gewassen worden, of in water geweekt worden. Dit zorgt er namelijk voor dat ze breken of kromtrekken, en dan zijn ze na een tijdje niet meer bruikbaar. Afwassen doe je het liefst direct na gebruik met warm water en een sponsje. Dit zorgt er ook voor dat geurtjes en bacteriën verwijderd worden. Laat je plank daarna niet drogen op de verwarming, of in de zon. Dit kan er namelijk ook voor zorgen dat hij verbuigt of breekt. En, als je je plank lang niet invet, dan kan hij uitdrogen en barsten.  


Hoe vaak?

Je hebt echt maar een paar minuten per maand nodig om je snijplank(en) goed te onderhouden en ze mooi te houden. Als je hem frequent gebruikt, zou je dit vaker kunnen doen. Wanneer je hem niet zo vaak gebruikt, dan kun je langer dan een maand wachten met het onderhoud. 



Hoe? Het oliën van je snijplank

Zout en citroen 

Minerale olie snijplank (te koop in de webshop) of gesmolten kokosolie

Een schone theedoek

Het is misschien verleidelijk om een goedkopere olie te gebruiken, zoals zonnebloemolie of koolzaadolie, maar de geur hiervan zal in de plank achterblijven, en zorgt ervoor dat hij naar een van deze oliën gaat ruiken. De minerale olie uit onze webshop kost 5,95 euro, en na een paar keer invetten, ziet je plank eruit alsof je hem nooit gebruikt hebt. 

Hoe behandel je houten snijplanken

1. Strooi een theelepel zout direct op de snijplank. Je kunt ongeveer een eetlepel citroensap boven op het zout doen, of een halve citroen gebruiken om het zout te verspreiden.

2. Verspreid het zout met de citroen (of als je citroensap + water gebruikt, gebruik een schone vaatdoek), scrub goed alle hoekjes en gaatjes van de plank hiermee. De citroen en het zout werken antibacterieel. Vermijd zoveel mogelijk het poetsen van de houtgravure zelf.

3. Spoel het zout en de citroen af met warm water.

4. Droog de plank zo goed mogelijk af met een theedoek. Wacht tot hij compleet droog is voor je met de volgende stap verder gaat.

5. Giet een kleine hoeveelheid olie direct op de plank, of op een vel schone keukenrol. 

6. Wrijf de olie in op de snijplank tot het goed ingevet is - zorg ervoor dat alle delen van de plank, inclusief de achterkant (zelfs als je dat deel niet zo vaak, of helemaal niet, gebruikt, het is nog steeds belangrijk deze te behandelen!)

7. Laat het helemaal drogen voordat je hem opbergt. Geniet van je mooie snijplank!