Moederdag

Geschreven 24-02-2021 12:18:25
Categorie Moederdag

Moederdag

In Nederland en België wordt op iedere tweede zondag in mei Moederdag gevierd. Op deze dag zetten veel grote en kleine kinderen hun moeders in het zonnetje, bijvoorbeeld door hen ontbijt op bed te brengen of een (zelfgemaakt) cadeau te geven. Moederdag komt al snel dichterbij... Hoe is deze dag eigenlijk ontstaan? Wat doe jij op deze dag? En natuurlijk wat tips om moeders in het zonnetje te zetten...Historie

Moederdag bestaat als officiële dag al een tijd en moeders worden als sinds mensenheugenis vereerd: de Romeinen kenden de eerste dag van de maand maart als een dag voor de moederverering. Deze dag was gewijd aan de godin Juno. Op deze dag kregen moeders kleine cadeautjes van hun echtgenoten, die ook baden voor de gezondheid van de vrouwen. En in de Katholieke Kerk wordt Maria, de moeder van Jezus, vereerd.

De Amerikaanse Anna Jarvis, dochter van een dominee, staat aan de basis van de moderne Moederdag. Jarvis’ moeder zette zich altijd in voor het welzijn van andere moeders. Toen zij in 1905 overleed, wilde Anna een dag om alle moeders te eren: Moederdag. Ze koos de tweede zondag in mei, dit was de dag na de sterfdag van haar moeder. Jarvis wilde dat de dag een algemeen begrip werd en promootte deze dag door het schrijven van honderden brieven aan kerkleiders en politici. En dat werkte. In 1914 verklaarde president Woodrow Wilson om elk jaar in het hele land Moederdag te vieren. Ook in Europa werd hierna het feest gevierd. In Nederland is sinds 1925 de tweede zondag in mei de dag van de Moederdag. 

NAAR DE MOEDERDAGCADEAUS >


Wat doe jij op Moederdag

Misschien is het de allereerste Moederdag voor jouw partner. Ze heeft de zwangerschap, de bevalling en de eerste maanden van het moederschap meegemaakt. Reden genoeg om haar te verrassen! Of zie je je moeder momenteel niet zo regelmatig als je zou wensen, dan is het wellicht leuk om via een persoonlijk cadeautje tóch je boodschap te vereeuwigen op een item dat ze elke dag gebruikt. Of wil je gewoon je moeder graag verrassen, maar weet je niet goed hoe je deze dag bijzonder voor haar kan maken? Daarom hebben we onze favoriete tips voor Moederdag voor je op een rijtje gezet. Een luxe wijnkist of wijnset waarop jouw boodschap staat, een tapasplank met een lieve tekst, een wijnkoeler met een eigen ontwerp of misschien wel een snoeppot met haar naam erop (en dus verboden voor de kinderen :) ). 

De leukste persoonlijke cadeaus voor Moederdag


Bekijk hieronder onze cadeautips: