Valentijnsdag

Geschreven 09-02-2021 15:03:27
Categorie Valentijnsdag

Valentijnsdag

Valentijnsdag vindt elk jaar plaats op 14 februari plaats. In Nederland, en op veel plekken in de wereld, worden snoep, bloemen en cadeaus uitgewisseld tussen echtgenoten, partners en geliefden, allemaal in de naam van Sint Valentijn. Maar wie was deze mysterieuze heilige en waar komt deze traditie vandaan? En hoe vieren we het tegenwoordig? En hoe vier jij het?

Mysterieuze heilige

De katholieke kerk kent drie Valentijns en elk van hen wordt geassocieerd met Valentijnsdag. Een van hen was Valentijn, een priester die in de derde eeuw in Rome diende. Hij trotseerde een besluit van Claudius II die huwelijken voor jonge soldaten verbood, en bleef in het geheim huwelijken sluiten. Anderen zeggen dat het Sint Valentijn van Terni, een bisschop, was die de ware naamgenoot van de feestdag was. En weer anderen suggereren dat Valentijn degene was, die probeerde christenen te helpen ontsnappen uit de harde Romeinse gevangenissen. 

De verhalen benadrukken Valentijns aantrekkingskracht als een sympathieke, heroïsche en vooral romantische figuur. Tegen de middeleeuwen zou Valentijn, misschien dankzij deze reputatie, een van de meest populaire heiligen in Engeland en Frankrijk worden. Sommigen geloven dat Valentijnsdag midden februari wordt gevierd om de verjaardag van Valentijns overlijden of begrafenis te herdenken. Valentijnsgroeten waren al in de middeleeuwen populair, hoewel geschreven valentijnskaarten pas na 1400 verschenen. 

Tegenwoordig

Het heeft wel tot de jaren ’90 van de vorige eeuw geduurd voordat het feest in Nederland wat bekendheid kreeg. Tegenwoordig vieren we op Valentijnsdag de liefde tussen partners, maar is er ook de mogelijkheid om je verborgen verliefdheid bekend te maken. Veel mensen vieren deze dag door een kaart, een bos bloemen of een cadeau te geven aan hun geliefde. Sommige mensen vinden het toch nog eng om hun verliefdheid te bekennen, en daarom worden er met Valentijnsdag veel anonieme kaartjes, bloemen en cadeautjes gestuurd. Omdat Valentijnsdag vaak wordt gebruikt om liefdes te bekennen, ontstaan er veel nieuwe verkeringen op deze dag. Daarnaast zijn er veel mensen die op Valentijnsdag willen trouwen.  

Vier jij Valentijnsdag? 

Misschien vier jij Valentijnsdag met je geliefde door een lekker diner te bestellen, iets bijzonders te doen of een cadeautje te geven. Of vind je het leuk om anderen, zoals familie of vrienden, ook te laten weten hoe blij je met ze bent. Wat je ook doet, een uniek cadeautje weggeven is altijd leuk. Bij PersonalSurprise hebben we verschillende leuke, gepersonaliseerde cadeaus waarop jouw persoonlijke, lieve boodschap en mooi design gegraveerd kunnen worden. Wij laser graveren bijvoorbeeld op een champagneglas, een wijnkist, een bierglas, een koffielepel, een borrelplank, een thermosfles of een wijnkoeler en nog veel meer. Nieuwsgierig geworden? Kijk hier voor alle gepersonaliseerde cadeaus. Op die manier kun je geliefde mensen een klein beetje extra aandacht geven omdat ze belangrijk voor je zijn. Een deel van de mensen viert Valentijnsdag niet, maar hoopt dan toch stiekem op een kaartje of cadeautje ;)